Fondatorul Krav Maga

Fondatorul, IMI LICHTENFELD, s-a nascut in 1910 in Bratislava


imi-1Imi Lichtenfeld a fost un atlet desavarsit, avand printre altele o pregatire temeinica in Judo, Jiu-Jitsu Japonez, box si lupte Greco-Romane. A acumulat peste 12 ani de experienta pe campul de lupta si in confruntari de gherila iar apoi a lucrat peste 20 de ani ca instructor sef de autoaparare si lupta corp la corp in armata israeliana. Sintetizand experienta acumulata intre anii 1930-1940, dupa emigrarea sa in Israel, Imi a inceput sa antreneze trupele militare israelite (IDF)

Aplicatie civila derivata din metoda militara de lupta a fortelor speciale israeliene, Krav Maga este un sistem de lupta simplu si eficient, si nu o alta “arta martiala”. Krav Maga este un sistem de autoaparare modern si dinamic, care poate fi folosit de oricine indiferent de varsta, sex sau conditie fizica. Este un sistem adaptabil care se incadreaza intr-un stil de viata modern, iar rezultatele apar intr-un timp relativ scurt.

VIATA LUI IMI LICHTENFELD

imi2Imi Lichtenfeld a fost un atlet desavarsit, avand printre altele o pregatire temeinica in Judo, Jiu-Jitsu Japonez, box si lupte Greco-Romane. A acumulat peste 12 ani de experienta pe campul de lupta si in confruntari de gherila iar apoi a lucrat peste 20 de ani ca instructor sef de autoaparare si lupta corp la corp in armata israeliana. Sintetizand experienta acumulata intre anii 1930-1940, dupa emigrarea sa in Israel, Imi a inceput sa antreneze trupele militare israelite (IDF)

Aplicatie civila derivata din metoda militara de lupta a fortelor speciale israeliene, Krav Maga este un sistem de lupta simplu si eficient, si nu o alta “arta martiala”. Krav Maga este un sistem de autoaparare modern si dinamic, care poate fi folosit de oricine indiferent de varsta, sex sau conditie fizica. Este un sistem adaptabil care se incadreaza intr-un stil de viata modern, iar rezultatele apar intr-un timp relativ scurt.

A studiat sporturile, dreptul si medicina. Tatal sau, Samuel, a fost seful serviciului secret local si era cunoscut ca fiind agentul care a intemnitat cel mai mare numar de criminali. Pe langa acestea, el a fost instructorul politiei secrete pentru tehnici de imobilizare.

Fiind stimulat de tatal sau, Imi a practicat diferite sporturi si intre 1928-1929 a castigat multe campionate europene de lupte olimpice. In acelasi an, el a devenit campionul european la box.

imi-3In urmatorii 10 ani, Imi s-a concentrat pe pregatirea lui ca luptator si instructor olimpic, castigand o multime de medalii in competitii nationale si internationale.Sosirea in Israel a reprezentat pentru Imi un nou pas in viata lui, prin care, fara sa realizeze acest lucru, a influentat si inspirat legendele din Israel. In perioada respectiva, la mijlocul anului 1942, existau luptatori pentru libertate care aparau locuitorii din regiune, in principal impotriva atacurilor “Fedanine” (bande de criminali musulmani care furau, rapeau si ucideau, nu din necesitate ci doar din cruzime). Acesti luptatori erau organizati in 3 grupuri: Haganah, Hetzel si Lehi. In grupul Haganah, cel mai mare dintre cele trei, Imi si-a intalnit unii dintre vechii colegi si elevi din Imperiul Austro-Ungar, care l-au prezentat pe Imi sefului grupului: Yitzhak Sadeh. Acesta la numit pe Imi instructor de forta, autoaparare si lupta directa. Imi a instruit personal fortele de elita ale grupurilor Haganah si Palmah cat si a altor grupuri, cum ar fi “A.P.L.I.M.”. In special ultimul dintre acestea a fost baza de pornire pentru crearea ulterioara a fortelor de elita (speciale) ale Armatei Israeliene. O data cu crearea statului Israel, Imi s-a alaturat “Tzahal” (I.D.F.- Israeli Defense Forces = Fortele de Aparare ale Israelului) si a devenit instructor sef pentru forta si Krav-Maga.

A inceput sa predea aceste tehnici in armata, apoi le-a raspandit in scolile de instruire ale tuturor structurilor inarmate (politie, unitati de protectie si paza, etc.). In urmatorii 20 de ani, Imi a imbunatatit aceasta tehnica speciala de autoaparare si lupta directa. El i-a instruit personal pe cei mai buni luptatori din cele mai perforante forte de elita ale Armatei Israeliene; oameni care prin tehnica, abilitate si curaj au schimbat destinul operatiunilor si al razboaielor purtate. Pensionat ca instructor al Tzahal, el a adaptat si personalizat tehnica Krav-Maga pentru civili, facand-o eficienta si accesibila pentru toti oamenii, puternici sau slabi, barbati si femei, copii sau adulti. Pentru aceasta, el a deschis doua centre de instruire, unul in Tel Aviv si celalat in Netanya.

In acest proces de “deschidere” catre lumea civila, el a ales cativa dintre cei mai buni studenti ai lui pentru a se ocupa de Krav-Maga in viitor. Imi Lichtenfeld a fost pana la moartea sa consilierul si sfatuitorul Fortelor de Aparare Israeliene, si chiar la o varsta avansata, a instruit posesorii avansati de centuri negre in Krav-Maga. El a fost prezent in toate seminariile si intalnirile din Israel cu practicantii din toata lumea, supervizand si transmitand personal experienta, descoperirile si semnificatia practica a creatiei sale, Krav-Maga.